LG Commercial ako ďalší veľký obchodný krok

Segment: Samoobslužná práčovňa
Druh podnikania: Reštaurácia a vinárstvo
Rok projektu: 2022

O Vuglec Breg

Jedná sa o rodinné turistické letovisko v dedinke, ktorá víta návštevníkov z Chorvátska a sveta od roku 2005.

V centre sa nachádza známa reštaurácia, ktorá ponúka tradičné jedlá ako aj vínna pivnica. V blízkosti reštaurácie sa nachádzajú tradičné domy, ktoré boli kompletne zrekonštruované a vybavené pre návštevníkov. Krásny výhľad na vinohrad, malý rybník, trávniky, upravené promenády, infinity bazén, športoviská… To je len časť obsahu, ktorý si užívajú návštevníci túžiaci po relaxácii, ako aj podnikateľské subjekty, ktoré si hľadajú miesto na usporiadanie seminárov alebo teambuildingov.

Práčovňa ako ďalší podnikateľský krok vpred

Toto prekrásne turistické stredisko je ovocím vízie a dlhoročnej práce rodiny. Veľký krok dopredu v tomto úspešnom príbehu nedávno urobila pani Ines. Vďaka svojmu nepokojnému podnikateľskému duchu sa rozhodla založiť práčovňu, ktorá by primárne slúžila potrebám turistického strediska, ale aj ponúkala služby iným spoločnostiam v okolí. Pre svojho spojenca v tomto obchodnom projekte si vybrala našu pomoc.

„Kedysi som vlastnila reštauráciu s rýchlym občerstvením a najväčší problém, s ktorým som sa stretla, bolo nájsť si kvalitnú pracovnú silu. Po zatvorení tejto reštaurácie som dlho premýšľala, aký bude môj ďalší podnikateľský krok. Všetko, čo som vedela, bolo, že chcem ponúkať služby.“

Po dlhom premýšľaní som si uvedomila, že počas turistickej sezóny boli účty za služby práčovne dosť vysoké. Mnohé zariadenia, ako sú reštaurácie, izby a bazény, tiež znamenajú veľa špinavej bielizne. Napadla mi myšlienka – zvládnem to!“

“Som v tomto odbore nová, a preto sa vždy na všetko pýtam dvakrát. Predtým jediná skúsenosť z prania bielizne bola v mojej domácnosti”

Pani InesMajiteľka reštaurácie a vinárstva

Pani Ines

Výzvy: žiadne predchádzajúce skúsenosti, ale s jasnou víziou

Rozhodnutie spustiť práčovňu pre pani Ines nebolo impulzívne. Venovala čas prieskumu, pýtala sa na konkurenčné riešenia a produkty a čítala skúsenosti iných ľudí. Prvýkrát oslovila našich odborníkov na predaj pred štyrmi rokmi. Chcela veľkú hodnotu za peniaze, ale to, čo bolo pre ňu rozhodujúce, bol ľudský faktor, a to prichádza s popredajným servisom.

„Mohla by som si kúpiť a dovážať vybavenie – ale kto mi pomôže, keď sa vyskytne problém?”, smeje sa veselá podnikateľka. „Nie som len šéf, robím všetko. Mám vlastnú skrinku na náradie a nevadí mi pracovať. Zaujíma ma všetko – od najmenšej skrutky až po filter. Som jednoducho taký typ človeka. Som v tomto odbore nová, a preto sa vždy na všetko pýtam dvakrát. Predtým jediná skúsenosť z prania bielizne bola v mojej domácnosti.”

Hovorí, že pre ňu je najdôležitejším faktorom v každom podnikaní ľudská stránka a že popredajný tím musí byť akýmsi psychológom, vedieť upokojiť zákazníkov a ponúknuť im riešenie. Červené víno a tekvicový olej sú špecialitou každej tradičnej reštaurácie v tomto regióne, ale pani Ines má veľký problém so škvrnami, ktoré zanechávajú. Preto sme ju navštívili a mali vzdelávanie o praní a žehlení.

„Ďalším trikom, ktorý ste mi ukázali, je spôsob, akým pripravujete a organizujete prácu. Ľudský faktor sa opäť ukázal ako najdôležitejší. Bola som veľmi rada, že ste si našli čas a zaučili ma, znamenalo to pre mňa strašne veľa. Požiadala som tiež vašich kolegov o profesionálne vzorky výrobkov, ktoré by som chcela túto zimu otestovať na škvrny.”

Riešenie: Dlhé rozmýšľanie a rýchla realizácia

“Dali ste nám návrhy inštalácií, ktoré skutočne pomohli našim stavebným robotníkom. Položili sme priemyselnú podlahu a krok za krokom všetko zapadlo na svoje miesto.”

Pani InesMajiteľka reštaurácie a vinárstva

Proces premýšľania o spustení práčovne bol dlhý a dôkladný, ale realizácia bola veľmi rýchla – za menej ako dva mesiace. Prvým krokom bolo prispôsobenie interiéru. Pomohli sme vypracovať koncept tak, aby bol priestor optimálne využitý, ale aj aby sme sa vyhli najčastejším chybám. 3D vizualizácia bola v tomto procese veľmi nápomocná.

3D model of commercial laundry compared with finished commercial laundry

Produkty boli na sklade a boli dodané za menej ako mesiac. Dobrodružstvo sa začalo. Dodané boli dve profesionálne práčky a dve profesionálne sušičky s kapacitou 10 kg, žehliaci valec s dĺžkou 140 cm a žehliaci stôl. Investovala tiež do generátora ozónu BW a automatického dávkovača pracieho prostriedku.

Dodané produkty:

Poskytované služby:

  • Vzdelávanie
  • 3D vizualizácia
  • Rozpočtové a finančné poradenstvo

Výsledky: Návratnosť investícií o dva roky

“Počas roka mám dvoch zamestnancov, ale so začiatkom budúcej sezóny plánujem prijať ďalších dvoch.”

Pani InesMajiteľka reštaurácie a vinárstva

„Turistická sezóna znamená vysokú intenzitu. Na zvyšok roka mám dvoch zamestnancov, ale so začiatkom budúcej sezóny plánujem prijať ďalších dvoch”, hovorí nadšene. „Som veľmi rada, že sa mi podarilo splniť si svoj podnikateľský sen. Týmto spôsobom si môžem organizovať prácu a čas, ako chcem, a to je veľké plus. Podľa môjho odhadu sa produkty vyplatia už o dva roky. A ak môžem dodať – vôľa pracovať a vôľa žiť – to je kľúč k úspechu a všetko, na čom skutočne záleží!“